vila andra ***
 o pensiune cum ti-ai dorit
   cazare pensiune      sibiu      monumente
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
căutare personalizată
 
 
 
 
   
 
 

Piata Mare. Aici este centrul istoric al Sibiului, prima data mentionata in 1411 ca piata de cereale, piata exista din anul 1366 odata cu finalizarea celei de-a 3-a centuri de fortificatii a orasului. Incepand din sec.             al-XVI-lea Piata Mare a devenit centrul vechii cetati. Timp de sute de ani a fost denumita Der Grosse Ring sau Grosser Platz, intre razboaie s-a numit Piata Regele Ferdinand, comunistii au denumit-o Piata Republicii, iar dupa 1990 s-a revenit la denumirea originala. Latura de sud a pietii este declarata monument arhitectural datorita stilului medieval unic care este mentinut aici.

 
 
 
 
 
 

                
 
 

                                         
 
 
 
   
 
 
Turnul Sfatului este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale municipiului Sibiu.
Are acest nume deoarece apara poarta de intrare in cea de-a doua incinta situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata in documente la 1324 (Piata Mica nr.31)  In forma sa actuala turnul se ridica pe inaltimea a 7 etaje retrase succesiv, avand fatadele marcate prin deschidere ingusta de forma unor metereze. La parter, are o ampla trecere boltita. Accesul in interior este posibil printr-o usa de mici dimensiuni de unde prin intermediul unei scari spirale se ajunge la etajele superioare. Edificiul actual este rezultatul mai multor faze de constructii fiind suprainaltat si chiar inglobat unui grup de cladiri.  Din constructia initiala s-a pastrat doar nucleul ridicat pana la inaltimea primului etaj.   
 
 
 
 
 
                   
 
 
 
                                  
                         
 
 
 
   
 
 
Podul Minciunilor este unul dintre principalele puncte de atractie turistica ale Sibiului. Podul Minciunilor a fost construit inainte de 1771 din lemn si a fost reconstruit in 1859 de catre Fredericus Hutte de data asta din fier forjat fiind primul pod din fier forjat din Romania.
Originea numelui sau de Podul Minciunilor este disputata fiind in circulatie mai multe legende fiecare avand farmecul sau.
O prima teorie spune ca fiind primul pod din Sibiu care nu a fost construit pe piloni, avea supranumele de podul culcat. Culcat in limba saseasca se traducea lugenmarchen care era si omonimul cuvantului minciuna. De asemena se spunea ca daca spui o minciuna cand treci pe Podul Minciunilor acesta se va prabusi. 
O alta legenda spune ca negustorii care isi desfasurau activitatea in Piata Mica din Sibiu erau aruncati de pe pod daca isi inselau clientii Sibiul capatand astfel o faima printre negustorii din zona care nu prea se incumetau sa ii mai insele pe sibieni.
Insa cea mai mare credibilitate are faptul ca Podul Minciunilor era locul de promenada a tinerelor cupluri din Sibiu dar si a cadetilor de la Academia Militara astfel foarte multe promisiuni, juraminte au fost rostite pe acest pod de catre tineri indragostiti unul altuia, foarte multe dintre ele fiind minciuni.
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
 
 
Sala Thalia a fost construita in anul 1787 de Martin Hochmeister initiatorul primei librarii de la noi din tara, constructia fiind o adevarata bijuterie arhitecturala, avand doua balcoane si loja pentru guvernatorul Transilvaniei. Spre deosebire de destinatia principala pe care o are astazi, aceea de a sluji muzicii, initial sala a fost conceputa pentru a gazdui reprezentatiile teatrale. In lipsa unui spatiu necesar in centrul orasului s-a hotarat construirea teatrului in Turnul Gros din centura de aparare a orasului. Constructia a fost inaltata intr-un an de zile astfel ca in luna iunie 1788 a avut loc primul spectacol, devenind primul teatru din tara si unul dintre cele mai frumoase din Europa.
De-a lungul timpului pe scena Thaliei au urcat personalitati celebre din lumea culturala romaneasca in frunte cu George Enescu si Mihai Eminescu. Poetul a fost sufleur intr-o piesa jucata in trupa lui Mihai Pascaly intr-o « excursie de propaganda artistica si nationala prin Ardeal » in 1867. A fost prima data cand se juca in limba romana. Trupa nu a platit taxe pentru sala pentru ca a prezentat unele spectacole gratuite pentru saracii orasului. 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
 
 
Turnul  gros a fost construit în anul 1540, din piatră şi cărămidă, forma de U iesind cu circa 25 m in afara zidului exterior. Avea mai multe niveluri defensive fiind o adevarată maşină de război. Aici a fost amenajat în anul 1778, primul teatru al oraşului de către tipograful Martin Hochmeister. La început erau doar spectacole oferite de copii, dar în 1787 Sibiul se mândrea cu un teatru, înaintea oraşelor Praga, Graz sau Budapesta. Până în 1788 acest teatru german a prezentat peste 130 de spectacole. Activitatea neîntreruptă timp de 171 de ani a fost încetată de un incendiu în anul 1949. Interesant este că şi înainte de '49 a fost un incendiu în 1826, care a fost remediat chiar de Hochmeister, dar şi după '49 în timpul evenimentelor din 1989. În 2004 a fost renovat complet şi integrat în Sala Thalia
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
 
 
Bastionul Soldish, a fost ridicat intre anii 1622-1627 ca fortificatie de aparare a orasului de sus. Se afla la capatul strazii Bastionului pe soseaua Alba Iulia si face parte din ultimele fortificatii care s-au construit pentru apararea orasului medieval cronologic ultimul dintre bastioanele orasului. Pe latura exterioara a bastionului este atasata, se spune, cea mai frumoasa stema a orasului pe o placa de marmura alba.
In orasul de jos zidurile cetatii au disparut, singurele urme ramase fiind doua turnuri : Turnul Pulberariei si Turnul Pielarilor.
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
Turnul Dulgherilor a fost construit in sec. XV din piatra si consolidat un secol mai tarziu.
 
 
 
 
 
 Turnul olarilor. Anul construirii turnului nu este     dovedită cu siguranţă. Presupuneri sunt, unii susţin că a fost construit pe la mijlocul secolului al XV-lea, după alţii la mijlocul secolului al XVI-lea. Are guri de aruncare, şi este este unit cu următorul turn de apărare printr-un zid. Pe partea superioară a zidului erau metereze unde apărătorii ajungeau printr-un coridor de acces acoperit.  
Cetatea Sibiului. A 3-a centura de fortificatii a fost construita in sec. 14 si consolidata in sec. 17. Latura de rasarit este foarte bine conservata si se intinde de-a lungul strazii Cetatii paralel cu Bd. Coposu. Aici pot fi vazute 3 dintre cele mai bine conservate turnuri de aparare: