vila andra ***
 o pensiune cum ti-ai dorit
   cazare pensiune      sibiu      muzee
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
căutare personalizată
 
 
 
 
   
 
 
 
Muzeul Brukenthal ( Piata Mare nr. 4-5 ),  (1817) cel mai vechi muzeu din Romania; contine 14 mii lucrari - picturi, gravuri, sculpturi, arta decorativa; 1100 lucrari apartin colectiilor de arta europeana cu principalele scoli din sec. XV-XVIII tablouri de M. van Reymerswaele, F.F. van Vriendt, H. van Balen, J. Jordaens, F. Snyders, J. de Momper, I. Fyt, Lucas Cranach cel Batran, A. Magnasco; gravuri de M. Raimondi, A. Dürer, H. Goltzius, Schelte si B. Bolswert, R. Nanteuil; colectia de arta nationala cuprinde tablouri de Vincentius din Brasov, F. Neuhauser, A. Coulin, C. Dörschlag, Th. Aman, N. Grigorescu, I. Andreescu, St. Luchian, Gh. Petrascu, N. Tonitza, I. Iser, V. Popescu, C. Baba, Al Ciucurencu; gravuri si desene transilvane din sec. XVII-XIX.
   
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
     
 
 
Muzeul de Istorie (str. Mitropoliei nr. 2) este amenajat în Clădirea Primăriei Vechi. A fost construită de primarul Thomas Altemberger în perioada 1470-1491. Are turn-clopotniţă. În 1545 clădirea a fost achiziţionată de oraş şi transformată în primărie. În secolele XVI - XVIII, s-au mai adăugat două corpuri de clădire în sud şi est. Clădirea a funcţionat ca primărie până în anul 1948. Între perioada 1967-1984, clădirea a fost restaurată iar Muzeul de Istorie, înfiinţat în 1959 care funcţiona la parterul Palatului Brukenthal, în anul 1984 se mutat în această clădire. Având profil de istorie şi arhitectură prezintă istoria locală, machete, fotocopii, arme albe, arme de foc, embleme, pietre funerare, tezaur (200 de piese) şi colecţie numismatică (55.000 piese). Înscripţia deasupra uşii în limba latină aminteşte de vizita împăratului Iosif II.
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
 
 
Muzeul de Istorie Naturala (str. Cetatii nr. 2). Bazele muzeului au fost puse în 1849, prin înfiinţarea Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale (Siebenbürgischer Verein für Naturwiessenschaften), din care au făcut parte personalităţi marcante ale vieţii ştiinţifice şi culturale interne şi internaţionale.         
Clădirea în care funcţionează în prezent muzeul a fost inaugurată în anul 1895. Expoziţia de bază a muzeului este "Sistematica lumii animale".   
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
 
 
Muzeul de Etnografie Universala  Franz Binder (Piata Mica nr.11-12). Fondatorul Muzeului de Etnografie Extra-europeanã din România este Franz Binder, un renumit comercial, care a stat 10 ani în Egipt, iar în 1857, a devenit vice-consulul onorific al Imperiului Austro-Ungar în Sudan. În 1862 donează muzeului o colecţie de 500 de obiecte africane provenite de la triburile nilotice. Clădirea muzeului, fosta „Casa Asociaţiei Micilor Meseriaşi” (Burger- und Gewerbeverein-Haus) a fost construită în stil neogotic, între anii 1865-1867, şi a avut destinaţie de club, bibliotecã, centru de şcolarizare a calfelor şi locul expoziţiilor produselor meşteşugãresti. După restaurarea din 1989 a devenit sediul Muzeului "Franz Binder".  
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
 
 
Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus. Lucrările efectuate la sediul Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal “ASTRA” , Piaţa Mică 21 (Casa Artelor) privind confecţionarea mobilerului pentru depozitarea colecţiilor săseşti au prins contur. Patrimoniul săsesc cuprinde un număr de peste 7500 de piese de o certă valoare istorică, documentară şi artistică fiind structurată în colecţii de ceramică, mobilier, port, textile, broderii, unelte casnice etc.fiind una din cele mai valoroase colecţii de gen din România. Pe viitor se doreşte ca toate piesele din colecţie să fie introduse în format electronic, putând fi astfel foarte uşor de accesat pentru publicul vizitator.
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
   
 
 

Muzeul de Istorie a Farmaciei (Piata Mica nr. 26). Colectiile reunesc peste 6600 de piese din secolele 16-19. Ele provin din 67 de surse, si anume: farmacii, oficii farmaceutice, institutii medicale si persoane particulare, din 32 de localitati din tara. Muzeul este format din oficiu, laborator si o expozitie homeopatica (2900 de piese) unde se pot vizita diferitele vase din lemn, portelan, sticla, mojare din bronz sau fonta, stative cu balante si greutati farmaceutice in stil vienez, ustensile tehnico-medicale,truse chirurgicale, microscoape, scarificatoare, precum si ilustratii dupa documentare si publicatii vechi. Cel mai vechi obiect din colectie este un mojar din bronz, datat in 1597. Cladirea care adaposteste muzeul este un monument istoric datand din 1568 care cuprinde elemente gotice si renascentiste.